miercuri, 10 martie 2010
Retete Culinare Savuroase | Pulpa de Miel la Cuptor Impanata cu Usturoi
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
– o pulpa de miel
– o capatana de usturoi
– condimente
– un pahar de vin alb
– o legatura de usturoi verde
Ustensile de bucatarie:
– tava de cuptor
– tocator de usturoi
– cutit cu varful ascutit
Electrocasnice:
– cuptor de aragaz
Mode de preparare:
1.Mai intai pregatim pulpa de miel. Nu este nevoie sa o dezosam, deoarece este mai
gustoasa ca atare si, urmand pasii acestei retete, carnea nu va ramane cruda nici macar in
mijloc. O spalam si apoi, cu un cutit bine ascutit, facem incizii adanci in carne, in care vom
introduce usturoiul si condimentele. Un alt motiv este ca, pulpa fiind intreaga, are nevoie sa
se patrunda bine la cuptor.
2. Curatam usturoiul si il taiem bucatele mici, cu care vom impana pulpa de miel.
Introducem usturoiul in fiecare incizie facuta cu cutitul, pe ambele parti. Adaugam si
condimentele preferate: cimbru, nucsoara, sare si piper. Asezam pulpa de miel in tava si
turnam vinul alb peste carne. Acesta va fragezi friptura de miel si va indeparta eventualul
miros neplacut. Adaugam si apa, astfel incat carnea sa fie pe jumatate in lichid. Astfel, nu se
va lipi de tava si se va face inabusit in cuptor. Daca este nevoie, mai adaugam apa pe masura
ce se evapora in cuptor.
3. Dam tava cu friptura la cuptor, la foc potrivit, pana cand se rumeneste si furculita intra cu
usurinta, iar sosul scade. Aromele din bucatarie vor fi foarte apetisante.
4. Intre timp, pregatim mujdeiul de usturoi verde. Spalam si curatam usturoiul. Vom folosi
partea alba si o jumatate din partea verde a acestuia.Dam usturoiul prin tocatorul de usturoi,
adaugam sare dupa gust si apa. Mujdeiul este gata. Primavara, usturoiul verde este cel mai
potrivit.
5. Am scos si pulpa de miel din cuptor. Arata foarte bine, rumenita si este delicioasa! O
asezam pe un platou si o aducem pe masa de Paste. Optional, putem indeparta usturoiul alb
de pe friptura. Oricum, dupa ce a stat in cuptor nu mai este iute si a ramas doar aroma.Taiem
cate o portie pentru fiecare si adaugam usturoiul verde deasupra. Friptura este frageda si
gustoasa.
Pofta Mare!
Retete si Sfaturi pentru Cura de Slabire
Stiati ca, dintre persoanele care tin regimuri de slabire ce promit o pierdere in greutate rapida, majoritatea pun la loc greutatea pierduta in maxim 5 ani? Cea mai buna metoda de a atinge si a mentine greutatea ideala este sa va schimba permanent obisnuintele alimentare. Obezitatea, ca si multe alte boli, este o boala a obisnuintei. Diversitatea alimentara si obiceiurile culinare sanatoase pe termen lung sunt secretele greutatii ideale. Va propunem cateva sfaturi si retete care speram sa va fie de folos.
Iata cateva trucuri si sfaturi practice de care trebuie sa tineti cont atunci cand incepeti un regim de slabire:
1. Indiferent ce regim de slabire urmati, nu este bine sa slabiti mai mult de 1 kg pe saptamana. Tot ce depaseste aceasta greutate este masa musculara, nu gresime. Nu vrem acest lucru, nu?2. O scadere in greutate spectaculoasa in prima saptamana a regimului de slabire se datoreaza pierderii de lichide. De aceea, in orice cura de slabire trebuie consumate cat mai multe lichide care sa compenseze aceasta pierdere.
3. Mancati cate putin si des (de 5-6 ori pe zi) mai degraba decat mult si rar. Astfel, evitam aparitia senzatiei de foame, care ne face sa mancam in exces.
4. Luati o gustare usoara (un fruct) cu 90 de minute inainte de masa, astfel incat, de foame, sa nu mancati prea mult in timpul mesei.
5. Ardeiul si condimentele accelereaza metabolismul si de aceea se recomanda sa mancati un ardei iute sau ceva condimentat in decurs de 3-4 ore dupa masa. Nu trebuie insa sa exagerati.
6. Ceaiul verde ajuta in regimul de slabire. Beti cat mai des, deoarece este foarte sanatos!
7. Incercati sa luati ultima masa inainte de ora 18:00.
8. Evitati alcoolul, mai ales inainte de masa, deoarece stimuleaza apetitul.
9. Faceti miscare! Daca nu aveti timp sa mergeti la sala, macar uitati de lift sau mergeti pe jos cat mai mult. Nici un regim de slabire nu este eficient daca nu faceti miscare.
10. Nu uitati proverbul referitor la cele trei mese zilnice: Dimineata imparte mancarea cu prietenii, la pranz mananca pe saturate, iar seara da-o la dusmani!
Cea mai buna metoda de scadea in greutate sau de a va mentine o greutate buna este ca, pe termen lung, sa stiti ce alimente puteti manca si ce ar fi bine sa evitati. Semaforul pentru slabire va arata la ce sa spuneti intotdeauna NU, ce puteti manca ocazional si cu ce va puteti satura la masa. Acest regim nu este unul pe termen scurt, ci mai degraba unul care ar trebui sa devina un mod de viata sanatos, mai ales daca aveti tendinta sa fiti un om "cu greutate".
Rosu: (de evitat)
- alune - bacon - bauturi racoritoare cu zahar - bomboane - budinca - carnati - carne grasa - cartofi prajiti - cereale cu zahar - cipsuri - clatite - costita - covrigi - creme -frisca - gem - gogosi - hamburger - jeleuri - lapte integral - legume prajite - margarina - napolitane - nuci - peste prajit - pizza - placinta - prajituri - siropuri - slanina - stafide - unt - zahar
Galben: (ocazional)
- alcool - biscuiti - branza - conserve de carne - iaurt cu fructe - inghetata - lasagna - macaroane cu branza - omleta cu branza - paine integrala - supa-crema - unt de arahide
Verde: (pe saturate)
- andive - ardei - branza de vaci - carne de vita sau pui fara piele - cartofi fierti sau copti - castraveti - ceai verde - ceapa verde - cereale fara unt si fara zahar - conopida -fasole verde - fructe proasptete sau conservate fara zahar - lapte de gresat - legume oua fierte - macaroane - mamaliga - muraturi - paine neagra (Graham) - orez (brun) - peste fara ulei - praz - ridichi - salata verde - spanac - telemea de vaca nesarata - varza
Va recomandam ca, pentru inceput, sa lipiti lista deasupra mesei din bucatarie...
Retete Culinare Savuroase | Peste cu Pesmet Prajit in Tigaie de Teflon
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente pentru 4 portii: 1 peste mijlociu, 2 oua, 6 linguri de pesmet, ulei, sare.
Ustensile de Bucatarie: cutit pentru curatat pestele, tigaie de teflon, ustensile de bucatarie din lemn
Electricasnice: aragaz sau plita de gatit
Se curata pestele de solzi si se scot maruntaiele.
Se taie pestele bucati potrivite.
Se bat bine ouale cu o furculita si se adauga un praf de sare.
Se dau bucatile de peste prin pesmet, oua si iar pesmet, in aceasta ordine.
Se incinge uleiul in tigaia de teflon pe aragaz sau plita de gatit si se prajeste pestele.
Se scot bucatile de peste din tigaia de teflon de pe aragaz sau plita de gatit dupa ce s-au rumenit.
Se serveste ca atare sau cu mujdei de usturoi.Pentru mujdei aveti nevoie de: 1 capatana de usturoi, jumatate de cescuta de suc de rosii, sare, piper dupa gust.
Se piseaza usturoiul si se adauga sucul de rosii, sarea si piperul si se amesteca bine.
Retete Culinare Savuroase | Reteta de Crap Fript la Tigaie de Teflon
Timp de preparare: 1/2 ora.
Electrocasnice: aragaz
Ustensile de Bucatarie: tigaie de teflon, cutit special pentru curatat pestele
Ingrediente: 1 crap de marime medie curatat de solzi si de mate (daca aveti un peste mai mare, care nu incape in tigaie, il taiati bucati potrivite), sare.
Presarati 1-2 linguri de sare pe tigaie si o lasati cateva minute sa se incinga, dupa care asezati crapul. Dupa ce se rumeneste pe o parte, il intoarceti pe partea cealalta, incet ca sa nu se rupa bucati.
Dupa ce se rumeneste pe ambele parti, e gata. Se serveste cu saramura, care se prepara din apa cu sare data intr-un clocot si turnata peste crap.
Retete Culinare Savuroase | Peste la Gratar de Curte
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: peste, curatat si taiat bucati potrivite. Daca este peste mic, poate ramane intreg. pentru saramura: rosii, usturoi, sare, piper, foi de dafin; pentru garnitura: ardei copti cu otet.
Ustensile de bucatarie: vreascuri, lemne, coceni de porumb uscati sau carbune, gratar, chibrituri, ustensile de gratar.
Dupa o zi fructuoasa de pescuit, ne relaxam si cel mai bun mod de a savura ceea ce am prins este la un gratar. Deoarece pestele se frige destul de repede, nu este nevoie sa facem un gratar de carbuni, care sa tina mult. Un foc de coceni de porumb sau vreascuri uscate este suficient.
Mai intai, curatam si apalam pestele si ne hotaram daca este nevoie sa il taiem bucatai sau, daca este mic, il frigem intreg. Carasul si linul trebuie taiati, ca sa incapa pe micul gratar improvizat.
Cautam un loc uscat in curte, departe de orice lemne uscate sau orice ar putea lua foc cu usurinta si asezam carbunii sau cocenii intr-o grmajoara si o aprindem. Asteptam sa se faca jarul si...
.....asezam gratarul cu bucatile de peste.
Avem grija sa intoarcem bucatile de peste pe ambele parti, ca sa se friga uniform.
Separat, pe aragaz, pregatim sosul, astfel: punem la fiert apa cu sare si piper, foi de dafin si putin suc de rosii sau cateva rosii moi date prin sita. Curatam usturoiul si il pisam marunt, iar cand sosul da in clocot, adaugam si usturoiul pisat. Turnam sosul peste peste.
Servim pestele la gratar cu ardei copti, asezati printre bucatile de peste. Eventual, coacem ardeii tot pe jarul de la peste, sau pe un gratar separat. Petrecem o seara de vara foarte frumoasa in jurul gratarului de curte.
Retete Culinare Savuroase | Peste cu Orez
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: peste (in reteta ilustrata s-a folosit o scrumbie), 1 cana de orez, apa sau supa de pasare, sare, piper, o lamaie pentru ornat.
Ustensile de bucatarie: gratar de aragaz sau gratar de curte daca frigem pestele afara.
Electrocasnice: aragaz pentru fiert orezul
Mai intai pregatim gratarul de aragaz sau gratarul de curte, depinde unde frigem pestele si asezam pestele la fript. In aceste ilustratii ale retetei am folosit o scrumbie, dar puteti frige si alte tipuri de peste, dupa preferinte.
In timp ce pestele se frige, fierbem orezul fie in apa, fie in supa de pasare, ca sa fie mai gustos. Potrivim orezul de sare si piper. Putem adauga la fiert si o ceapa si un morcov, ca la pilaf.
Sfatul bucatarului: Orezul fierbe cel mai bine la foc mic, intr-un vas acoperit si amestecandu-l des cu o lingura de lemn, casa infloreasca frumos, sa nu se sfarme si sa nu se lipeasca.
Dupa ce pestele s-a fript, iar orezul este fiert, asezam pestele pe o farfurie, ornat cu o felie de lamaie si garnitura de orez alaturi. Aceasta reteta simpla din cartea de bucate ilustrata este foarte gustoasa pentru cina sau felul doi la un pranz usor.
Retete Culinare Savuroase | Peste cu Legume - Reteta Dietetica
Timp de preparare: 1/2 ora.
Ingrediente: peste slab (stiuca), 3-4 morcovi, 3-4 cartofi, sare.
Ustensile de bucatarie: oala pentru fiert ingredientele
Electrocasnice: aragaz
Pentru a prepara aceasta reteta dietetica de peste cu legume, fierbem cartofii si morcovii taiati bucati mari si ii scoatem pe un platou. Fierbem pestele si il asezam in mijlocul legumelor, pe platou, dupa care presaram un praf de sare. Putem servi aceasta reteta daca suntem la regim de slabire sau la dieta. O putem condimenta, dupa gust, si cu usturoi pisat.
Retete Culinare Savuroase | Somn Pane
Timp de preparare: 1 ora.
Electrocasnice: aragaz
Ustensile de Bucatarie: tigaie de teflon, cutit special pentru curatat pestele
Ingrediente pentru 6 portii: 1 somn de marime medie, 4 oua, 200g malai grisat, 100 ml ulei pentru prajit, sare.
Pentru mujdei: 1 capatana de usturoi, 1 rosie mare, 1 lingurita de sare, apa.
Iata pestele intreg. Acesta este un somn de Dunare, pe care va trebui sa il curatam cu un cutit de peste.
Capul, coada si aripioarele de dam deoparte, dar nu le aruncam, deoarece pot fi folosite la un bors de peste foarte gustos. Restul de peste il taiem bucati de 5-6 cm.
Cand pestele este gata curatat si taiat, putem pregati ouale batute cu o furculita intr-o farfurie adanca si malaiul intr-o alta farfurie. Putem folosi si faina in loc de malai, insa crusta nu va mai fi la fel de crocanta.
Luam fiecare bucata de peste si o "tavalim" prin malai, apoi faina si iar malai. Dupa aceea, prajim fiecare bucata in suficient ulei. Avem grija sa schimbam uleiul dupa fiecare rand de peste, deoarece malaiul ars care ramanae in tigaie este indigest si, in plus, schimband uleiul, bucatile de peste pane vor fi aurii si vor arata mai bine.
Lasam bucatile de peste in tigaie pana cand devin rumene si aurii, iar malaiul se transforma intr-o crusta crocanta.
Separat, pregatim mujdeiul: curatam si tocam usturoiul, adaugam sarea si rosia data pe razatoare, fara coaja. Amestecam bine si adaugam apa dupa gust.
Asezam cate o portie de somn pane in farfurie si turnam mujdeiul deasupra.
Pestele se face innabusit in crusta de malai si este foarte gustos cu mujdeiul preparat cu sos de rosii. In plus, se pastreaza cald mai mult timp. Aceasta reteta de somn pane se poate include intr-un meniu festiv si se serveste cu paine sau cu mamaliga calda.
Pofta Mare!
Retete Culinare Savuroase | Plachie de Peste la Cuptor
Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 1 peste de marime medie (pentru plachie este de preferat un peste de apa dulce, cum ar fi crapul, platica, bibanul sau carasul), 6 cepe mijlocii, 6 rosii, 500 ml suc de rosii, 2 linguri ulei, 1 capatana de usturoi, sare, piper, cimbru, foi de dafin.
Ustensile de Bucatarie: cutit pentru curatat pestele, tava de cuptor
Electricasnice: aragaz si cuptor de aragaz
Pestele trebuie sa fie curatat si cu maruntaiele scoase, apoi presarat cu putina sare pe exterior si pe interior. Intr-o tigaie, incingem uleiul si calim ceapa foarte putin, atat cat sa devina translucida. Intindem ceapa uniform in tava de cuptor in care vom face plachia de peste.
Asezam pestele deasupra peste ceapa.
Cu un cutit de bucatarie bun, taiem rosiile felii si le asezam in jurul pestelui, in tava de cuptor. Daca preferati, puteti curata rosiile de coaja, oparindu-le cateva minute in apa clocotita.
Adaugam condimetele pentru plachia de peste: cate 1 lingurita de sare, piper, cimbru si foi de dafin. Avem grija sa le presaram uniform peste toata compozitia din tava.
La final, presaram usturoiul tocat bucatele peste peste, in tava. Usturoiul da un gust foarte bun acestui fel de mancare.
Pentru ca pestele sa nu se lipeasca de tava, turnam sucul de rosii peste toata compozitia de plachie.
Dam plachia de peste la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand pestele este rumenit si bine facut, iar sosul scade suficient. Din cand in cand, turnam sos peste peste, astfel incat acesta sa patrunda uniform.
Cand este gata, scoatem pestele, cu grija sa nu se rupa, pe un platou suficient de mare si il garnisim cu rosiile si ceapa din plachie, turnand si sosul ramas peste peste. Plachia de crap sau caras este o reteta bine cunoscuta de pescarii amatori si profesionisti, si intr-adevar foarte gustoasa.
Retete Culinare Savuroase | Scrumbie in Folie, cu Mamaliga
Timpde preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 2 portii: 2 scrumbii, sare si usturoi dupa gust.
Preparare:
Infasurati scrumbia in folie si o asezati pe o tabla de aluminiu sau o tigaie de teflon.
Cand scrumbia este facuta, o desfaceti din folie cu grija si o asezati pe farfurie.
Deasupra turnati mujdeiul facut din usturoi pisat, amestecat cu apa si sare dupa gust,... ...si alaturi puneti mamaliga calda. Este o reteta de peste foarta buna, pe care o serviti la pranz duminica alaturi de familie. Pofta Mare! |
Retete Culinare Savuroase | Icre de Stiuca Batute la Mixerul de Bucatarie
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 100 g icre proaspete de stiuca, 350-400 g ulei, sucul de la o jumatate de lamaie,1 ceapa, iar pentru ornat: 1 ardei rosu taiat felii, 1 castravete taiat felii.
Ustensile de bucatarie: razatoare
Electrocasnice: mixer de bucatarie (Sfatul Bucatarului: nu este recomandat blenderul sau robotul de bucatarie, pentru ca icrele nu se leaga), frigider.
Preparare:
Scoateti icrele din frigider cu o jumatate de ora inainte sa incepeti sa le preparati. Amestecati icrele la mixerul de bucatarie, adaugand cate putin ulei si suc de lamaie.Icrele de stiuca sunt foarte gustoase, dar consuma mult ulei, asa ca nu va speriati daca la un moment dat vi se pare ca s-au taiat, ci continuati sa le amestecati cu ulei si suc de lamaie. Apoi adaugati ceapa data pe razatoare, le mai amestecati putin si gata.
Va dati seama ca icrele sunt gata daca nu mai curg, ci s-au intarit.
Le puteti orna cu ardei rosu si castravete si le serviti ca aperitiv la un meniu special, cum ar fi cel de Revelion. Icrele gata ornate se pastreaza cel mai bine la frigider.
Pofta Mare!
Retete Culinare Savuroase | Bors din Oase de Porc
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 1kg oase de porc, 2 cepe, 2 cartofi, 1 telina, 2 morcovi, 1 litru de bors, 2 linguri de bulion, 1 legatura de patrunjel verde, sare, piper.
Ustensile de Bucatarie: spumiera
Electrocasnice: aragaz
Se pune carnea la fiert pe aragaz si se aduna din cand in cand spuma de grasime cu o spumiera.
In timp ce fierbe carnea, curatati si tocati zarzavaturile. Dupa ce a fiert carnea, puneti pe rand ceapa taiata marunt, telina si morcovul si peste 10 minute cartofii, deoarece acestia fierb mai repede.Dupa ce au fiert zarzavaturile, adaugati bulionul desfacut in putina apa.
Fierbeti borsul pe aragaz intr-un vas separat.
Cand a dat in fiert, il turnati in oala de ciorba si lasati pe aragaz cat sa mai dea intr-un clocot, dupa care potriviti borsul din sare si piper si presarati patrunjelul tocat.
Se serveste cu ardei iute si un paharel de tuica.
Pofta mare!