miercuri, 10 martie 2010

Retete Culinare Savuroase | Plachie de Peste la Cuptor

Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 1 peste de marime medie (pentru plachie este de preferat un peste de apa dulce, cum ar fi crapul, platica, bibanul sau carasul), 6 cepe mijlocii, 6 rosii, 500 ml suc de rosii, 2 linguri ulei, 1 capatana de usturoi, sare, piper, cimbru, foi de dafin.
Ustensile de Bucatarie: cutit pentru curatat pestele, tava de cuptor
Electricasnice: aragaz si cuptor de aragaz

Ingrediente pentru plachia de peste

Pestele trebuie sa fie curatat si cu maruntaiele scoase, apoi presarat cu putina sare pe exterior si pe interior. Intr-o tigaie, incingem uleiul si calim ceapa foarte putin, atat cat sa devina translucida. Intindem ceapa uniform in tava de cuptor in care vom face plachia de peste.

Ceapa se toaca si se caleste

Asezam pestele deasupra peste ceapa.

Pestele se aseaza in tava peste ceapa tocata

Cu un cutit de bucatarie bun, taiem rosiile felii si le asezam in jurul pestelui, in tava de cuptor. Daca preferati, puteti curata rosiile de coaja, oparindu-le cateva minute in apa clocotita.

Pregatim rosiile pentru plachia de peste

Adaugam condimetele pentru plachia de peste: cate 1 lingurita de sare, piper, cimbru si foi de dafin. Avem grija sa le presaram uniform peste toata compozitia din tava.

Condimentam plachia de peste

La final, presaram usturoiul tocat bucatele peste peste, in tava. Usturoiul da un gust foarte bun acestui fel de mancare.

Adaugam usturoiul tocat

Pentru ca pestele sa nu se lipeasca de tava, turnam sucul de rosii peste toata compozitia de plachie.

Turnam sucul de rosii peste plachie

Dam plachia de peste la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand pestele este rumenit si bine facut, iar sosul scade suficient. Din cand in cand, turnam sos peste peste, astfel incat acesta sa patrunda uniform.

Dam plachia de peste la cuptor

Cand este gata, scoatem pestele, cu grija sa nu se rupa, pe un platou suficient de mare si il garnisim cu rosiile si ceapa din plachie, turnand si sosul ramas peste peste. Plachia de crap sau caras este o reteta bine cunoscuta de pescarii amatori si profesionisti, si intr-adevar foarte gustoasa.

Scoatem plachia de peste pe un platou

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu